Over ons

We maken graag kennis met jou en je organisatie!
Hieronder vertellen we meer over onszelf.

Joyce Korver

Advocaat, mediator,  docent mediationvaardigheden en auteur van het boek In 10 stappen relaxed ruziemaken.

Tom Goddijn

Persoonlijk leiderschapstrainer, coach, mediator en auteur van het boek In 10 stappen van conflict naar samen werken.

Joyce Korver is vFAS-advocaat-scheidingsmediator en MfN business- en arbeidsmediator, docent mediation, intervisiebegeleider en trainer in conflictmeesterschap. Zij is sparringpartner voor managers en medewerkers in conflictsituaties. Joyce is auteur van het boek In 10 stappen relaxed ruziemaken, laveer met mediation tools moeiteloos door lastige kwesties in je team, bestuur of directie dat inmiddels is uitgekomen in de 10 stappenserie van Expertboek. Haar motto is Relaxed Ruziemaken.

Tom Goddijn is persoonlijk leiderschapstrainer, -coach en mediator. Hij auteur van het boek In 10 stappen van conflict naar samen werken, bemiddel onafhankelijk en werk aan wederzijds belang. Hij ondersteunt medewerkers op alle niveaus in hun persoonlijke ontwikkeling en teams in hun groeiproces. Ook verzorgt hij trainingen in conflictbeheersing en conflictbegeleiding. Verder draagt hij zijn steentje bij middels vrijwilligerswerk op het vlak van buurt- en echtscheidingsbemiddeling.

Directeuren, managers, bestuurders, voorzitters, schoolleiders, leidinggevenden, voorzitters van een maatschap, kortom leiders. Iedereen wil een optimaal functionerend team, een bevlogen team, een excellent samenwerkend team. Bedrijven en organisaties zijn ook bereid om erin te investeren: verandertrajecten, het creëren van gezamenlijke waarden, het maken van een cultuuromslag. Vragenlijsten als Big 5, Management Drives, MBTI, Denkhoeden van De Bono, alles wordt uit de kast getrokken om tot dit doel te komen. En alles helpt. Een beetje. Waarom alleen maar een beetje?

Omdat er één aspect onderbelicht blijft, namelijk de vraag hoe je in je team omgaat met onenigheid, problemen, meningsverschillen en discussies. Joyce is sinds 1986 gepokt en gemazeld in de advocatuur en mediation. Het conflict is haar corebusiness. Conflicten die uiteindelijk worden besproken aan de mediationtafel. Conflicten die worden uitgevochten voor de rechter. Tom is sinds enige jaren mediator en gelooft in deze aanpak om een nieuwe relationeel perspectief te creëren.

Hun aanpak is prikkelend. Er moet gewoon meer ruzie worden gemaakt. Vooral binnen een team, in het bestuur, in de directie. Joyce gelooft in de kracht van ruziemaken. Ruziemaken is gezond. Zaken opkroppen niet. Vertellen wat je op je hart hebt wel. Een goede ruzie lucht op. Het opent de weg naar een inhoudelijk gesprek doordat de opgekropte ergernis weg is. Het biedt ruimte.

Waarom houden we niet van ruziemaken? In de praktijk blijkt dat behoorlijk wat leidinggevenden het lastig vinden om de strijd met medewerkers/collega’s aan te gaan, het conflict uit te diepen en vervolgens op te lossen. Medewerkers voelen zich vaak al helemaal niet vrij genoeg om hun mening te uiten.

En dat is zo’n gemiste kans, want angst en stress remmen het analytisch nadenken, het creatief inzicht en het vermogen om problemen op te lossen. Bij stress en angst leveren mensen dus niet hun beste prestaties.

Er is de laatste jaren – terecht – veel aandacht gekomen voor psychologische veiligheid op de werkvloer. Daar gaan Joyce en Tom zeker niet aan voorbij. Ruziemaken mag geen stress opleveren. Stress zorgt er namelijk voor dat wij in ons reptielenbrein (dat is ons oude instinctieve brein) terechtkomen en alleen maar kunnen vechten, vluchten of bevriezen.
Er moet dus een veilig kader zijn: respectvol, gelijkwaardig, veilig en zonder stress. In mijn woorden: relaxed ruziemaken. Hard op de zaak en het doel, zacht op de mens en de relatie.

Het is de missie van Joyce en Tom om lastige kwesties bespreekbaar te maken en daarna uit de wereld te helpen. Als doorgewinterd mediator baseren zij hun aanpak op ‘het hart van de mediation’: de methode en de technieken waarmee we in mediation als een detective het echte probleem boven tafel krijgen en mensen vervolgens helpen om tegengestelde standpunten te verenigen door het zoeken naar een gemeenschappelijk belang.

Beiden zijn groot voorstander van oplossingsgericht in plaats van probleemgericht werken en gefascineerd door de instinctieve en irrationele besluiten die wij onder druk nemen. De invloed van stress op onze besluitvorming is veel groter dan we vaak beseffen.

Het is altijd de moeite waard om eens met een van beiden in gesprek te gaan over een analyse van je eigen conflictstijl en eens te sparren over waar je zelf of in je team tegenaan loopt.